Souhrn podzimní části

29.01.2018 20:13

Během zimní pauzy je ideální čas pro souhrn podzimní části. Který z týmů MHbL překvapil a naopak zklamal? Jaké jsou vyhlídky do jarní části a kdo zářil individuálně? Přečtěte si rozbor naší redakce...

HBC Titáni Tišnov
Nejméně vstřelených branek a nejvíce inkasovaných. To je vizitka zatím posledního Tišnova. Přitom letošní sezónu odstartovala parta kolem brankáře Halouzky výtečně. Porazila Třebíč a následně obrala o body Jihlavu. Jenže pak jakoby přišel útlum a Titáni začali ztrácet body. Mohly za to především špatné první třetiny, ve kterých inkasoval Tišnov nejvíce branek. Tým také doplatil na zranění brankáře a samotnou koncentraci v zápase. Např. doma s Třebíčí nebo v Hodoníně odehráli Titáni dobré zápasy, ale místo vstřelení obratové branky inkasovali po vlastních chybách a sami se tak připravili o větší bodový zisk z podzimu. Během něj táhl tým především Zdeněk Burian (6+2). Na jaře pak bude pro tento tým klíčové, jak zvládne dvoutkání proti Přibyslavicím a Buldokům.

J.V.S.K. Slza Přibyslavice
Předposlední místo je pro silný celek Přibyslavic zklamání a zároveň největší překvapení soutěže. Nejlepší střelec loňské sezóny Novák, bývalí extraligoví hráči Fiala, Bartejs, Benáček, Bednář ani vyrovnaná brankářská dvojice k lepším výsledkům na pozdim nepomohli. K produktivnímu Novákovi (10+3) se nikdo další nepřidal, a tak je z toho zatím 7. místo. Přitom na podzim Přibyslavice sahaly proti bodům v zápasech s Jihlavou i Hodonínem, ale o bodový zisk přišly těsně před koncem. Na jaře tak pro lepší postavení před play-off sehrají důležité bitvy proti Tišnovu, Třebíči a Brnu. Tým Slzy poté bude jistě nejméně chtěným soupeřem pro čtvrtfinále, neboť skrývá velkou sílu a může se ještě stát černým koněm, který bude bojovat o postavení v TOP3.

HBC Slza Třebíč
Třebíč čekala dlouho na body, ale následně se v závěru podzimu rozjela. Kdyby nepřišla pauza, jistě by ve své jízdě pokračovala. V úvodu sezóny tento tým často doplácel na fakt, že dlouho hledal svoji brankářskou jedničku. Rovnou polovinu podzimních zápasů tak dokonce musel odchytat hráč z pole! Na jaře ji čekají klíčové duely proti Přibyslavicím a Flyers, které mohou rozhodnout o jejím postavení pro play-off. Jedno je však jasné, pro každého soupeře bude Horácký tým nepříjemným soupeřem, neboť je známo, že ve vyřazovacích bojích se k týmu vždy připojí i posily z tamních florbalových a hokejových mužstev. Třebíči se jinak podařilo stabilizovat kádr a pokud najde pro nadcházející boje i stabilní oporu v brankovišti, může hrát vyrovnané duely s každým.

HBK Bulldogs Brno "B"
Měsíc byla rezerva prvoligových Buldoků na prvním místě tabulky. Tým z Jihomoravské metropole sbírá body především doma, kde se může opřít o široký kádr. Naopak z venkovních hřišť odjíždí po většinu s prázdnou, neboť právě tam necestuje kompletní. Vyjímkou byl uhraný bod na hřišti Jihlavy. A hlavní síla Brna? Tu hledejte v brankovišti, kde je vyrovnaná dvojice Skýba - Samson. V podzimní části pak táhlo tým duo Kříž - Szotkowski. I tady může vládnout po podzimu spokojenost a dobré postavení do jarní fáze. Jestliže se zvedne morálka Buldoků na výjezdy, mohou posbírat daleko více bodů. Klíčové zápasy je čekají proti Flyers, Tišnovu a Přibyslavicím. 

HBC Flyers Jihlava
Velezkušený a nevyzpytatelný tým Letců drží po podzimu čtvrtou příčku. Na svého městského rivala 2x nestačil, ale jinak držel s čelem tabulky krok. Dokonce dokázal stejně jako v loňské sezóně uspět na hřišti silného Hodonína, venku trápil také Zlín. Na jaře se s Flyers musí zkrátka počítat! Duo Rezek - Drápela sbírá pravidelně body a brankoviště střeží stabilní kámen sestavy Milfajt. A právě na zkušenosti starších hráčů se může mančaft spolehnout. Když k tomu připočtete dravé juniory z hokejové Dukly, kteří Flyers pomáhají, může z toho rázem vzniknout silný tým, atakující medailové pozice. 3x to této partě nevyšlo a do finále MHbL nepostoupila. Letos pak chtějí překonat brány semifinále a po dlouhé době si zahrát o celkový triumf.

HBC Malenovice
Nováček soutěže se s tím vůbec nepáral a od samého začátku prokazoval své kvality. Tedy až do posledního kola podzimu, kdy doma podlehl Jihlavě. Do té doby předváděl útočný hokejbal, sbíral jedno vítězství za druhým a bavil své diváky v Lopík aréně. V dresu Malenovic bylo vidět především trio Hruboš - Skýba - Hladký, které nasbíralo dohromady 49 kanadských bodů. Síla tamního klubu se ukáže především na jaře, kdy svede boje proti Hodonínu a také dvakrát vycestuje na hřiště Jihlavy (SK i Flyers). Mladý tým bude jistě velkým favoritem na celkový triumf, záleží však, jak se vypořádá s tlakem play-off, ve kterém začíná úplně nová soutěž. 

HBC Hodonín
Loni stříbrný, letos zlatý? To by byl ideální plán Hodonínského publika v čele s jejich mančaftem. Ten svoji sílu ukazuje také v probíhající sezóně, kde kromě jediného záváhání sbíral pravidelně vítězství. Kromě už zmíněného zápasu s Flyers se ještě hodně zapotil v Přibyslavicích, kde otáčel konečné skóre až v poslední minutě a to ještě ve vlastním oslabení. Síla tohoto celku je především v sehranosti a přesilových hrách. V brankovišti nahradil zkušeného Krýsu Lindner, jemuž kryje záda Oláh. Tato změna zatím Hodonínu vychází, nicméně pravou kvalitu brankářů otestují až zápasy se Zlínem. Právě tyto dvouutkání pravděpodobně nejvíce napoví o konečném pořadí v tabulce, neboť jsou výchozí pozice těchto celků podobné. Tým pak individuálně táhne útočník Rapant, který naspřádal 21 kanadských bodů.

SK Jihlava "B"
Objánce prvenství měl po značné obměně svého kádru špatný vstup do sezóny, kdy ztrácel nečekaně body. Zlepšení přišlo až v polovině října a od té doby je SK na vítězné vlně, kterou také natáhl ve Zlíně. Tato šňůra navíc posunula tým z Vysočiny až do čela tabulky, kde také přezimoval. Na druhou stranu má z prvního místa tabulky nevýhodu v tom, že má odehráno o 1, potažmo 2 zápasy více, než její největší pronásledovatelé. Ze strany Jihlavy je sympatické, že dává čím dál větší prostor starším dorostencům, kteří doplňují dlouhodobou konstru týmu. Výhodou na play-off a klíčové jarní zápasy může být plastový povrch, který má Jihlava jako jediný z účastníků MHbL. Další aspektem je fakt, že v žádné z předchozích sezón nevyčníval z týmu jeden hráč, ale bodový přínos jednotlivců byl rozprostřen mezi celou kabinu.

Individuální statistiky
Nejproduktivnějším hráčem je zatím hráč Hodonína Rapant (11+10), který by rád opět vyhrál kanadské bodování celé MHbL. V těsném závěsu za ním jsou pak útočníci Malenovic Hruboš (11+7) a Skyba (5+11). Nejlepšími střelci probíhající sezóny jsou s 11 zásahy Hruboš s Rapantem, které nahání loňský král střelců z Přibyslavic Novák (10x) a jihlavský Trybuček (10x). Nejlepšími nahravači jsou s 11 asistencemi Skyba s Havlíkem. Mezi brankáři má nejlepší procentuální úspěšnost Ježek z Jihlavy 95,77%. Tento brankář navíc loni vyhrál cenu pro nejlepšího strážce branoviště.

Získá Jihlava svůj pátý titul v řadě, nebo jí ostatní soupeři sesadí z Moravského trůnu? Jedno je jisté, jarní část sezóny přinese několik zápletek a bude jistě zajímavá pro všechny nezaujaté fanoušky.  

Zpět

Vyhledávání