Nastává restart jihlavského hokejbalu

17.08.2014 15:47

Jihlava patří bezesporu mezi tradiční hokejbalové kluby. Jenže po dvou letech z nejvyšší domácí soutěže opět zmizí…

V krajském městě patří hokejbal mezi vůbec nejúspěšnější sportovní odvětví po mnoho let. Svoji tradici tu má tento sport od roku 1990. Od té doby zde vychoval řadu reprezentační ch hráčů a dříve se mohl chlubit i nejsilnějšími mládežnickými oddíly, které sbíraly trofeje, jako na běžícím páse. Když se podařilo vrátit Jihlavu v roce 2012 zpět mezi elitu, zdálo se, že se začíná opět blýskat na lepší časy. Jihlavští o návrat do nejvyšší soutěže usilovali dlouhých pět let. Nyní se s extraligou opět loučí, ale tentokrát o ní nepřišli na hřišti. Koncem června vedení SK Jihlava prodalo licenci na extraligu pražskému KOVU. Hlavním důvodem byly po odstoupení hlavního sponzora především finanční potíže. Toptrans nedokázal žádný jiný sponzor nahradit, a tak nebylo z vlastních nákladů možné pokrýt rozpočet na blížící se sezónu. Navíc ohlásil na konci sezóny svůj konec Roman Smutný, který tak zakončil svoji dlouholetou a úspěšnou kariéru. To byl také jeden z hlavních důvodů prodeje extraligové licence. Smutný se staral prakticky sám o celý chod týmu a po jeho odchodu se nenašel z jihlavských řad nikdo, kdo by ho dokázal nahradit. Vysoké nájemné za hrací plochu, nezájem města a zastaralá plocha společně se zázemím na tom také měli svůj podíl.

Jakou soutěž bude Jihlava hrát?

Hokejbaloví příznivci však Jihlavu nenajdou ani v 1., či 2. lize, nýbrž v jihomoravské Ronhill lize. Důvodem jsou opět finanční problémy, neboť i tyto ligy jsou náročné na cestování a bez stabilního sponzora si účast v těchto soutěžích nemohla Jihlava dovolit. A-tým se navíc po prodeji licence prakticky rozpadl. Někteří zkušení hráči jako Smutný, Zelený, nebo Kříž ukončili kariéru, jiní si našli angažmá v extraligových týmech (Vlašim = Danko, Blaško, Javorka?; Hradec Králové = Humlíček, Jobák, Fiala), další budou působit v 1. lize v dresu Poličky (Gregor, Homola, Vávrů), nebo u konkurenčních Flyers (Brázda, Kučera). Rázem tak byl nedostatek hráčů pro fungování A-týmu. Ten se tak musel spojit se svým rezervním týmem, který měl za sebou povedenou sezónu, v níž opanoval jihomoravskou ligu. K dnešnímu dni čítá soupiska mužstva 30 jmen s věkovým průměrem 24 let!

Co dál?

Nastává tzv. restart jihlavského hokejbalu. Od letošní sezóny se bude budovat v mužské kategorii mužstvo, které se za rok pokusí vstoupit do 2. ligy. Kromě toho bude třeba najít nového sponzora, který by finanční injekcí pomohl Jihlavě zpět do vyšší soutěže. Zároveň je třeba začít pracovat více s mládeží, neboť ta je budoucností pro mužské výběry. Mladší dorostenci sice v uplynulé sezóně hráli finále extraligy, ale polovinu mužstva tvořili hokejbalisté Brna. Žákovská kategorie je na tom s hráčskou základnou ještě hůře. A právě od těch nejmenších je třeba začít s tzv. restartem. Dělat nábory a snažit se získat do svých řad nové hráče, protože bez nich není budoucnosti. Jenže dokáže hokejbal konkurovat florbalu? Tento souboj v posledních letech jasně vyznívá ve prospěch konkurenčního sportu. Důvod? Je to o poznání levnější sport, který se hraje po celý rok v kryté hale a je také více medializovaný. Určitou cestu v tomto ohledu ukázal rezervní tým, jenž se v uplynulých sezónách velmi intenzivně prezentoval. Například účastí v kampani Movember, nebo nafocením erotického kalendáře. Poslední rok pak dělal pravidelné video sestřihy ze zápasů, což přineslo ovace i od konkurenčních klubů a navíc tím přiblížil široké veřejnosti chod hokejbalového oddílu.

Comeback?

Z extraligové mapy tak na neurčito mizí tradiční klub, který se mimo jiné mohl chlubit i velkou fanouškovskou základnou, jednou z největších v České republice. Jeho návrat zpět na výsluní je ve hvězdách a nezbývá, než popřát vedení Jihlavy hodně štěstí. Při svém „restartu“ ho bude potřebovat.

Převzato z oficiální stránek týmu SK Jihlava

Zpět

Vyhledávání